Smažené pirohy z bramborového těsta plněné špenátem a trhaným masem

Smažené pirohy z bramborového těsta plněné špenátem a trhaným masem

Hledáte inspiraci na recept „ze zbytků“? Pak jsou pirohy ideální. Můžete je naplnit naslano i nasladko a vzít si je s sebou na výlet i na piknik.

U nás doma připravujeme pirohy nejčastěji tehdy, když nám něco zbude. Špenát, trhané maso (z burgerů), kysané zelím na špeku… Ale skvělé jsou i s brynzou nebo tvarohem. Máte raději pirohy na sladko? Pak je naplňte třeba povidly. Můžou se hodit jako sladká tečka.

Pirohy plněné špenátem a trhaným masem
4-6 porcí
Příprava: 1,5 hodiny (včetně chladnutí brambor) + 18 hodin na trhané maso

Co na trhané vepřové maso a rub?
400 g vepřového masa vcelku (plec nebo ramínko)
1 lžíce sušené cibule
1 lžíce soli
1 lžíce třtinového cukru
1 lžička sladké papriky
1 lžička zauzené papriky
1 lžička semínek koriandru
1 lžička sušeného česneku
1 lžička drceného kmínu
½ lžičky kajenského pepře
½ lžičky pepře

Co na bramborové těsto?
600 g brambor (varný typ B)
1 vejce
špetka soli
250 g hrubé mouky + na podsypání

Co na náplň?
400 g mraženého listového špenátu
2 lžíce olivového oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
30 g nastrouhaného parmazánu
sůl a pepř

+ olej na smažení (řepkový, slunečnicový…)

Jak na to?

  1. Nejprve si připrav trhané maso. V hmoždíři nadrť směs koření, cibule, česneku a cukru. Obal maso vcelku rubem. Přendej do pekáče, uzavři potravinářskou fólií a nech v chladu 10 hodin odpočívat (ideálně přes noc).
  2. Poté předehřej troubu na 120°C. Odeber šťávu z pekáčku a dej si ji stranou, bude se ti hodit na podlévání. Maso přiklop a peč asi 8 hodin doměkka. Podle potřeby podlévej šťávou (která je  stranou). Upečené maso natrhej v trošce šťávy vidličkami a nech ještě v troubě prohřát, asi na 10 minut.
  3. Uvař brambory ve slupce doměkka. Nech vychladnout. Poté je oloupej a najemno nastrouhej (nebo namel na mlýnku). Přidej vejce, sůl a mouku. Vypracuj bramborové těsto (podle potřeby můžeš přidat více mouky, aby se těsto příliš nelepilo). 
  4. Na náplň nasekej cibuli nadrobno, orestuj ji na oleji dozlatova, přidej nadrcený česnek a špenát. Dus (dokud se na pánvi špenát nerozmrazí a pak ještě povař, ať se chutě spojí) a podle potřeby podlij vodou, osol a opepři. Nech odpařit přebytečnou vodu a nakonec vmíchej nastrouhaný parmazán. Dochuť solí a pepřem.
  5. Z bramborového těsta vyválej velké placky o tloušťce asi 1 cm. Vykrajuj kruhy o průměru cca 10 cm. Promíchej špenát s trhaným masem (lepší po částech, pokud ti maso zbude, můžeš si ho dát třeba s bramborovou kaší). Směs (pomocí lžíce) dej vždy na střed kruhu z těsta, přelož a rukama spoj hrany k sobě.  Pirohy smaž ponořené v oleji do zlatova, z každé strany asi 5 minut.  
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.