Vařte jako profesionálové - houskové knedlíky pomocí páry

Vařte jako profesionálové - houskové knedlíky pomocí páry

Knedlíky nemusíte vařit v hrnci s vodou. Můžete si je i upéct v parní troubě. Jednoduše, na dírkovaném plechu. A hlavně bez zbytečného nepořádku v kuchyni. Poradíme vám, jak na to.

Jak funguje Steamify – Parní pečicí funkce od AEG v praxi?

  1. Naplň zásobník na vodu (dobré je si zjistit jakou máš tvrdost vody lakmusovým papírkem – v Praze je to obvykle středně tvrdá – kvůli vodnímu kameni).
  2. Zapni troubu. Vyber si „ikonu“ Steamify (páru).
  3. Nastav teplotu ve °C. U knedlíků je to 100°C. Kynuté knedlíky peč 25 až 35 minut a houskový knedlík pak 35 až 45 minut.
  4. Pokud máš vestavnou parní troubu ze série 9000 SteamPro jako my, tak si jen zvol program v menu – přílohy – knedlíky.
  5. Knedlíky polož ideálně na plech AirFry (to je ten s dírkami), zapni start a peč v páře dle navoleného času (nebo signalizace trouby).

Recept na kynuté houskové knedlíky

Kynuté houskové knedlíky

4 porce

příprava: 40 minut + 45 minut kynutí

Co na houskové knedlíky?

250 ml plnotučného mléka

½ lžičky krupicového cukru

10 g čerstvého droždí

500 g hrubé mouky + na podsypání

1 vejce

½ lžičky soli

1 houska nebo rohlík (ideálně krutony)

Jak na to?

  1. Do mísy od robota odvaž mouku, doprostřed rozklepni vejce, přidej droždí, sůl, cukr a zalij vlažným mlékem. Pomocí robota a hnětacího nástavce vypracuj těsto, na závěr přidej na kostičky nakrájenou housku nebo rohlík (ideálně krutony) a nech ještě prohníst. Nebo zapracuj rukou. Těsto na knedlíky přikryj utěrkou a nech v teple kynout 45 minut.
  2. Příprava v parní troubě: naplň zásobník vody, zapni páru, nastav teplotu 100°C a peč s párou 25 až 35 minut. Nebo dle menu (pokud jej trouba má). Nezapomeň využít dírkovaný plech AirFry.
  3. Příprava v hrnci: ve velkém hrnci přiveď vodu s troškou soli k varu. Nakynuté těsto přendej na pomoučněný vál a vytvaruj z něj 2 oválné knedlíky. Knedlíky vař v osolené vodě z každé strany 12 minut, celkem 24 minut. Po vyjmutí je propíchej párátkem, aby se nesrazily, a knedlíky nakrájej.

Jak na houskové knedlíky

Houskové knedlíky (bez kynutí)

4 porce

příprava: 40 až 60 minut (záleží na způsobu přípravy)

Co na knedlíky?

4 rohlíky nebo housky (ideálně den staré)

2 hrnky polohrubé mouky (o objemu 250 ml)

½ prášku do pečiva (6 g)

špetka soli

1 vejce

1 hrnek vody (ideálně sodovky)

Jak na to?

  1. Rohlíky nebo housky nakrájej na menší kostičky, přendej je do větší mísy, přisyp mouku, prášek do pečiva, špetku soli a vejce. Postupně přilévej vodu (nebo ještě lépe sodovku, knedlíky budou nadýchanější). Rukama vypracuj těsto. Rozděl ho na dvě části a uválej z nich dvě stejně velké šišky.
  2. Příprava v parní troubě: naplň zásobník vody, zapni páru, nastav teplotu 100°C a peč s párou 35 až 45 minut. Nebo dle menu (pokud jej trouba má). Nezapomeň využít dírkovaný plech AirFry.
  3. Příprava v hrnci: ve velkém hrnci přiveď vodu k varu. Vlož do ní knedlíky, sniž teplotu na střední plamen, přiklop částečně pokličkou a vař 14 minut z jedné strany. Potom otoč knedlíky a vař dalších 14 minut. Uvařené knedlíky vyndej na vál nebo pracovní plochu a propíchej párátkem. Nakrájej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *