V létě osvěží a zároveň nasytí. O jakém jídle je řeč? O polévce minestrone, kde nechybí velké množství zeleniny, vývar a těstovinová zavářka. Také jste na ní dostali chuť?
Možná si říkáte, že teplé jídlo v horkých letních dnech není nic pro vás. Ale je to právě naopak. Potřebujete do sebe dostat větší množství tekutin, suroviny bohaté na vodu, vitamíny a minerální látky. Když minestrone uvaříte ve velkém, dá se jíst k obědu, večeři i druhý den. A nemusíte stát u plotny a vařit a vařit. Italové o tom ví své.
Minestrone polévka
4 porce
příprava: 45 minut
Co na polévku?
2 lžíce olivového oleje
100 g tyrolského špeku
2 stroužky česneku
2 mrkve
4 stonky řapíkatého celeru
4 jarní cibulky
1 rajčatový protlak (120 g)
sůl a pepř
3 rajčata
1 malá cuketa
¼ kapusty
1,2 l kuřecího vývaru
1 hrst čerstvého tymiánu
3 bobkové listy
400 g fazolí (nakládaných)
petrželka a bazalka
100 g těstovin (my použili farfalline) na zavářku
Jak na to?
- Na olivovém oleji orestuj nadrobno nakrájený špek. Přidej na plátky nasekaný česnek a orestuj. Vmíchej na menší kousky nakrájenou mrkev, celer a jarní cibulku, restuj, dokud se zelenina „nezatáhne“. Vmíchej protlak a ještě prorestuj.
- Poté přidej sůl a pepř, na menší kousky nakrájená rajčata, cuketu a kapustu. Krátce orestuj a zalij vývarem. Vmíchej snítky tymiánu a bobkový list. Vař do změknutí, asi 20 minut. Na posledních 10 minut přidej scezené fazole.
- V rendlíku si uvař v osolené vodě těstoviny dle návodu na obalu. Slij je. Jakmile je minestrone hotové, vmíchej do polévky uvařené těstoviny, nasekanou petrželku a bazalku. Dochuť podle potřeby solí a pepřem. Podávej.