Jak na hovězí po burgundsku se šťouchanými bramborami

Jak na hovězí po burgundsku se šťouchanými bramborami

Milujete Julii Child? Milujete francouzskou kuchyni? Milujete francouzské víno? Pak si zamilujete i recept na hovězí po burgundsku s bramborami.

Hovězí po burgundsku – bœuf bourguignon nebo bœuf à la bourguignonne –  je francouzská klasika. Základem je dušené maso, cibule, česnek, mrkev ale i další zelenina. A hlavně! Víno! Odtud také pravděpodobně pochází název „po bugundsku“. Do podvědomí širší veřejnosti jej dostala právě Julia Child. A my jí tímto vzdáváme hold.

Hovězí po burgundsku

4 porce

příprava: 4 hodiny

Co na burgundské?

800 g hovězího masa zadní (falešná svíčková)

1 lžíce sádla

100 g anglické slaniny

2 lžíce rajského protlaku

2 cibule

2 mrkve

¼ celeru

3 řapíky celeru

4 žampiony

4 stroužky česneku

500 ml červeného vína (sladší, ideálně z oblasti Burgundsko ve Francii)

500 ml hovězího vývaru

sůl a pepř

2 snítky tymiánu

2 snítky rozmarýnu

4 bobkové listy

6 kuliček nového koření

40 g másla

cukr na doslazení (nemusí být)

Co na ozdobu?

8 malých žampionu

40 g anglické slaniny

2 mrkve

12 malých nakládaných cibulek

lístky z řapíkatého celeru

1 lžíce másla

sůl a pepř

Co na brambory?

800 g brambor

50 g anglické slaniny

4 jarní cibulky

60 g másla

100 ml smetany na šlehání (33 %)

1 lžička růžového pepře

sůl a pepř

1 hrst nasekané petrželky

Jak na to?

  1. Hovězí maso nakrájej na větší kostky o velikosti asi 4×4 cm. Orestuj je v hrnci (ideálně litinovém s pokličkou) na rozehřátém sádle ze všech stran dozlatova. Tak, aby se maso zatáhlo. Vyjmi, na výpeku orestuj nadrobno nakrájenou slaninu, přidej nasekanou cibulku, nahrubo nakrájenou mrkev, celer, žampiony a řapíkatý celer. Vše orestuj do zlatova. Vmíchej nasekaný česnek a rajský protlak. Nech restovat, asi 5 minut. Rozehřej troubu na 160 °C.
  2. Poté zalij červeným vínem, přiveď k varu a vař 5 minut. Přilij vývar, přidej koření a přiveď k varu. Vrať zpět maso. Hrnec přiklop a dej do trouby a peč 3 hodiny. Pak z hrnce vyjmi maso a omáčku propasíruj přes cedník. Omáčku přiveď k varu, dochuť solí a pepřem. Dle potřeby doslaď cukrem. Na závěr zamásluj, zjemní to omáčku.
  3. Mezitím oloupej a na menší kousky nakrájej brambory. Uvař je v osolené vodě do měkka. Na hluboké pánvi orestuj nasucho na kousky nakrájenou slaninu. Poté přidej máslo, nasekanou jarní cibulku, růžový pepř a na závěr smetanu. Prohřej, dochuť solí a pepřem. Přidej uvařené brambory, rozšťouchej je, promíchej a na závěr přidej nasekanou petrželku.
  4. Zeleninu na ozdobu nakrájej na menší kousky, cibulku nech v celku. Vše orestuj na pánvi na másle. Dochuť solí a pepřem. Podávej s hovězím masem po burgundsku a šťouchanými bramborami.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *