Jarní kuřecí roláda se šťouchanými bramborami

Jarní kuřecí roláda se šťouchanými bramborami

Patříte mezi ty, co si rádi doma udělají roládu? Na tu naši potřebujete kuřecí prsa, špenát, sušená rajčata a k tomu jeden bonus! Sójovou omáčku pro ještě výraznější chuť. Další tipy najdete v receptu.

A přesně taková roláda se hodí na Velikonoce. Jestli vám doma zbylo pesto, klidně jím potřete vnitřní část rozklepaných kuřecích prsou. Pokud se bojíte, že vám vázání masa pomocí provázku nepůjde, použijte párátka. A s čím si dát roládu? Se šťouchačkami. Zpracujete zbylé brambory! Místo jarní cibulky můžete dát petrželku nebo pažitku. Pro krémovější konzistenci přidejte k máslu trošku smetany. A naopak, pokud chcete výraznější chuť šťouchaných brambor, přilijte trošku vývaru. Místo růžového pepře zkuste špetku muškátového oříšku.

Kuřecí roláda s bramborami

4 porce

příprava: 1,5 hodiny

Co na roládu?

4 celá kuřecí prsa

400 g baby špenátu

100 g plátků slaniny

100 g sušených rajčat

2 jarní cibulky + 2 na ozdobu

3 šalotky

2 lžíce sójové omáčky

50 g másla

sůl a pepř

Co na šťouchané brambory?

800 g uvařených oloupaných brambor

100 g anglické slaniny

2 červené cibule

2 jarní cibulky

2 lžíce olivového oleje

50 g másla

1 lžička růžového pepře

sůl a pepř

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 180 °C. Kuřecí prsa rozkroj tak, aby se vytvořila co největší plocha. Poté je přes potravinářskou folii pomocí paličky na maso rozklepej (neprotrhni maso). Osol a opepři na rozklepané straně. Na kraj masa polož nejprve slaninu, poté spařený baby špenát (okapaný), nakrájená sušená rajčata a na proužky nakrájenou jarní cibulku. To celé zamotej v rolku a svaž provázkem.
  2. Rolády přendej do pekáčku spolu s nasekanou šalotkou a máslem. Rolády potři (horní část masa) sójovou omáčkou. Peč nejprve přiklopené při 180 °C 45 minut. Poté zvyš teplotu na 200 °C, odklop pekáček a peč ještě 15 minut do zlatova. Sundej provázek a nakrájej.
  3. Mezitím oloupej a nakrájej na stejně velké kousky brambory. Uvař v osolené vodě do měkka. Slaninu a cibule nakrájej na menší kousky. V hrnci nebo hlubší pánvi rozehřej olivový olej. Orestuj slaninu s červenou cibulí, vmíchej růžový pepř a máslo (nech ho rozpustit a krátce restovat). Přidej uvařené brambory, rozšťouchej a promíchej i se solí spolu se směsí v hrnci. Nakonec vmíchej jarní cibulku. Podávej s roládou. Zalij šťávou z výpeku.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *