Křupavé pečené maso na šalvěji

Křupavé pečené maso na šalvěji

Pečeně se u nás doma podává, když pozveme přátele na oběd nebo když na ni máme chuť a zároveň nechceme u plotny strávit celý den. Není totiž nic jednoduššího než to šoupnout do trouby.

Šalvěj lékařská je moje oblíbená bylinka. Používá se například v italské kuchyni, hodí se k masu (především k jehněčímu a telecímu), ale také k rybám. Přidává se do těstovin a připravuje se z ní pesto. Můžete ji kombinovat s ostatními bylinkami, jako je například máta, rozmarýn, majoránka, bazalka nebo, jako jsem to udělala já, s tymiánem. Šalvěj pomáhá s trávením a prý (podle britských vědců) má i pozitivní vliv na krátkodobou paměť, což se občas hodí. Když máte navíc šalvěj na zahradě a bodne vás hmyz, lístky rozdrťte a přiložte na svědivé místo, mají dezinfekční účinky a zklidní pokožku.

Pečené maso se šalvějí

4 porce

příprava: 2 hodiny

Co na pečeni?

500 g vepřového bůčku

500 g kuřecích kousků (stehno, křídla apod.)

čerstvá šalvěj a tymián + na ozdobu

hrubá mořská sůl

čerstvě namletý pepř

4 lžíce olivového oleje

 

  1. Troubu předehřej na 180°C. Z bůčku odkroj kůži a naporcuj ho na menší kousky. Kuřecí maso taky naporcuj. Rozlož do pekáče a zasyp mořskou solí a čerstvě namletým pepřem. Zakapej olivovým olejem.
  2. Dej do trouby a peč dozlatova, asi 2 hodiny. Nemusíš podlévat, maso vypustí hodně šťávy. Před podáváním ještě můžeš ozdobit zelenými lístky šalvěje a tymiánu, krásně maso provoní. Podávej s bramborami nebo třeba jen s čerstvým pečivem.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *