Pečené kuře aˋla bažant se zelím a knedlíky

Pečené kuře aˋla bažant se zelím a knedlíky

Kuře vcelku se peče na různé způsoby. U nás doma se jednou začas o víkendu pekla klasika. Sůl, pepř a hlavně dokřupava. V zimě pak propojení se zelím a knedlíky nemá chybu.

Ale pozor, aby bylo kuře opravdu top, musí být šťavnaté, správně krmené, chované, to je hned jiná chuť, jiné maso. Uvnitř nebude po upečení suché, pustí šťávu. My si je kupujeme u farmářů na Náplavce nebo jednou za čas, když si objednáváme zvěřinu na www.berbera.cz, tak si přihodíme pár kuřátek navíc. A které kupujeme? Nejčastěji brojlery. Jedná se výkrmové mladé kuře, které se „poráží“ před dosažením pohlavní dospělosti. To znamená v období 5 až 6 týdnu života. Jeho váha se pohybuje okolo 750 až 1100 g. A je ideální na 4 porce. Pokud je vás doma víc, určitě kupte pularda (z francouzštiny – pularde). Dožívá se 10 až 12 týdnů a tudíž je větší a váží od 1200 až do 2500 g. A to je teprve hostina.

 

Pečené kuře aˋla bažant

4-6 porcí

příprava: 2 hodiny

 

Co na kuře aˋla bažant?

1 celé farmářské kuře (ideálně brojler)

sůl a pepř

1 lžíce celého kmínu

2 bobkové listy

4 kuličky jalovce

4 kuličky nového koření

100 g másla

 

A ještě se občas dává bílé víno, ale my ho tam nepřidáváme, protože nám to tak nechutná. Někdo přidává i slaninu, ale upřímně, pokud je maso kvalitní, šťavnaté, není to třeba.

 

Co na červené zelí?

750 g hlávkového červeného zelí

1-2 lžíce oleje

1 cibule

1 lžíce celého nebo drceného kmínu

500 g naloženého červeného zelí

sůl a pepř

2 lžíce cukru

2 lžíce octa

 

Co na mléčné knedlíky?

4 rohlíky

250 g polohrubé mouky

1 lžička soli

2 vejce (odděl žloutky od bílků)

250 ml mléka

 

Jak na to?

  1. Omyté a osušené kuře přendej do pekáče, osol, opepři a zasyp kmínem. Přidej bobkové listy, jalovec a nové koření. Navrch rozlož plátky másla, přiklop a peč v předehřáté troubě při 180°C asi hodinu a půl. Pak odklop, podle potřeby můžeš kuře podlít vodou (ale nebývá to potřeba), zvyš teplotu na 200°C a peč dozlatova dalších 30 minut.
  2. Mezitím si připrav zelí. Hlávkové zelí zbav košťálu a nakrájej ho nadrobno. Na oleji orestuj nakrájenou cibuli dozlatova, ale nepřipal ji, přidej „čerstvé“ zelí, kmín a podlij troškou vody. Přiklop a dus asi půl hodiny. Pak přidej slité naložené zelí, dle potřeby ještě podlij troškou vody, znova přiklop a dus dalších třicet minut. Nakonec dochuť soli, pepřem a podle chuti cukrem a octem.
  3. Rohlíky nakrájej na kostičky, v míse je smíchej s moukou, přidej sůl, žloutky a mléko. Nakonec zlehka vmíchej z bílků vyšlehaný sníh. Připrav si dva půllitry nebo větší širší sklenice aˋla Ikea, do nich rozlož pevnější svačinový sáček a dovnitř rozděl na dva díly těsto na knedlíky. Rukama vytvaruj v sáčcích knedlíky a vař je ve velkém hrnci s vroucí vodou tak, že sáček prázdnou částí přeložíš přes okraj hrnce, přiklopíš pokličkou. Vař je asi 28 minut, vyjmi knedlíky ze sáčků a nakrájej.
  4. Upečené kuře naporcuj, šťávu si slij (koření vyhoď) na talíře rozděl knedlíky, zelí a nakonec maso se šťávou.

 

Další podobné recepty na víkendové obžerství:

Bůček se zelím a domácími knedlíky

Pečená kachna s jablky, zelím a knedlíky

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *