Jak na poctivý pečený kuřecí vývar

Jak na poctivý pečený kuřecí vývar

Také vás nebaví lžící vybírat sraženou bílkovinu z povrchu táhnoucího se vývaru? Zkuste si vše dopředu upéct v troubě. Vývar je pak krásně zlatý a neskutečně silný.

U nás doma (nebo v naší jídelně) se vývar táhne vesměs každý den. Ať už je to slepičí (náš nejoblíbenější), kuřecí, hovězí nebo králičí, zděláme tak úplně všechno. Nevadí, že není zelenina úplně fit, maso (kosti) kupujte ideálně v řeznictví nebo přímo z farmy. A rozhodně si dejte na čas. Na vývar nesmíte spěchat. Prostě ho nechte „táhnout“ a třeba si jděte číst, co já vím…

 

Pečený kuřecí vývar

Asi na 1 l vývaru

Příprava: 7 hodin

 

Co na vývar

4 kuřecí skelety (nebo vykostěné 1 kuře)

2 mrkve

2 petržele

½ menšího celeru

2 malé cibule

2 bobkové listy

3 kuličky nového koření

5 kuliček pepře

1 lžička soli

4 snítky tymiánu

 

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 180°C. Na plech vylož kuřecí maso, očištěnou zeleninu a rozkrojenou cibuli. Vlož do trouby a peč dozlatova, až hodinu. Poté přendej do většího hrnce a přidej bobkové listy, nové koření, pepř, sůl a tymián.
  2. Zalij studenou vodu tak, aby vše bylo ponořené. Výpek na plechu shrň do hrnce taky, můžeš i vypláchnout vodou a přelít do hrnce. „Táhni“ při nízké teplotě klidně i 6 hodin. Čím déle, tím lépe.
  3. Pak slij vývar, zeleninu vyhoď a maso ober. Vývar můžeš použít hned nebo ho dát do studený do uzavíratelné skleničky a nechat v ledničce 2 dny. Můžeš ho i přelít do uzavíratelných sáčků a nechat zamrazit.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *