Kde jinde bychom si měli pochutnat na rybách a mořských plodech než právě u moře? V našem případě spíš u Atlantského oceánu, pěkně na jihozápadě Francie.
Téměř v každém menším městě ve Francii v průběhu týdne narazíte na tzv. Marché, neboli trhy. Když jste navíc u moře, vždycky budou mít čerstvé kousky, celé „macky“, filety a taky krevety, mušle, kraby, šneky a jinou havěť. Můžete si je nechat vykuchat (pro cizince používají otázku: „Barbecue?“) a taky očistit. Ale není nic jednoduššího, než že lžící nebo třeba obrácenou stranou nože zbavíte rybu šupin. Krevety raději kupujte vcelku a sami si je oloupejte, budou mnohem křupavější.
Mořský vlk a krevety marinované s koriandrem
4 porce
příprava: 30 minut
Co budeš potřebovat?
4 mořské vlky (očištěné a vykuchané)
600 g krevet (očištěných a vyloupaných)
4 stroužky česneku
svazek koriandru
1 citron (šťáva z citronu dle chuti)
4 lžíce olivového oleje
1 lžička (mořské) soli
čerstvě drcený pepř
Jak na to?
- Vykuchané a studenou vodou omyté ryby očisti, zbav případných šupin (lžící, nožem nebo také existuje škrabka na šupiny). Kůži podélně nařízni, aby se marináda dostala i do ní.
- Krevety propláchni ve vodě a oloupej. Nejdřív odtrhni hlavičky, pak odstraň krunýř – zasuň pod něj prsty v místě, kde byla hlavička a zatlač. Měl by se sloupnout celý. Pak už jen odřízni nebo odtrhni ocásky.
- V míse smíchej nasekaný česnek, koriandr, šťávu z citronu, sůl, pepř a olivový olej. Marinádu vetři na a do ryby a ve zbytku marinuj krevety.
- Mořské vlky griluj dozlatova z obou stran, z každé asi tak 10 minut, záleží na velikosti a intenzitě ohně (uhlí). Ideální ale je, když máš k dispozici kámen na grilování.
- Krevety přijdou na řadu až po rybě, je to rychlovka. Stačí když je na kameni nebo na pánvi (pokud používáš rošt) ogriluješ dozlatova, stačí 3-5 minut. Podávej s čerstvým pečivem nebo bramborami na grilu a se salátem. Nemělo by chybět ani kvalitní vychlazené suché bílé víno.