Kdy jindy si doma připravit guláš, než o víkendu? Stačí vám k tomu hovězí kližka od řezníka, šalotka nebo cibule z farmářského trhu a pikantní paprika dovezená z Maďarska.
Na guláš začneme mít chuť vždycky, když k nám přichází podzim a pak zima, a následně na začátku jara. Vlastně kdykoliv se sychravým počasím. Protože to doslova svádí vařit v kuchyni, povídat si přitom, zahřát se a ochutnávat. A zatímco se maso dusí, nemusí trouba zahálet. Po guláši může přijít na řadu třeba makovec se švestkami (nebo jiným sezonním ovocem, kompotem) a rumem.
Pikantní paprikový guláš
4–6 porcí
Příprava: 3,5 hodiny
Co na guláš?
1 kg hovězí kližky
500 g šalotek + na podávání
2 lžíce vepřového sádla
2 lžíce maďarské papriky
sůl a pepř
drcený kmín
hovězí vývar na podlévání
strouhaný chléb na zahuštění (není nutné)
Jak na to?
- Na sádle orestuj nasekanou šalotku. Nejdříve musí cibulka zaprskat, pak stáhni teplotu a restuj ji za občasného míchání 20 minut. Šalotka se nesmí připálit.
- Přidej nakrájenou kližku, opepři a orestuj. Dle potřeby podlévej vývarem a dus přiklopené při nižší teplotě, dokud nebude maso měkké, asi 2,5 hodiny. V průběhu dušení přidej drcený kmín.
- Nakonec vmíchej papriku, osol, přidej vývar a ještě dus 30 minut. Guláš můžeš zahustit nastrouhaným chlebem. Podávej s čerstvou nakrájenou šalotkou, chlebem nebo knedlíky. Recept na ně najdeš zde.