Jídlo z jídelny? Ano, sem s ním! A hlavně s tím suchým rizotem. Kam se na něj hrabě to plovoucí od Italů. Tohle české je u nás testované nejen na dětech!
Taky to tak máte? Já se vždycky těším na tuhle klasiku, kdekoliv ji vidím. Jsem ochotná platit i stravenkami. Žádný parmazán, pěkně Eidam a kyselá okurka. I když na fotkách vidíte pecorino (Eidam došel) a místo okurky je tam pěkně petrželka. Nejvtipnější na tom je, že naše holky ho milují taky. Můžou se po tomhle českém rizotu utlouct, jíst ho k snídani, obědu, večeři. A já se jim nedivím. Je to něco v genech, co nás nutí se tímhle jídlem přežírat. Doslova.
České kopečkové rizoto
4 porce
příprava: 1 hodina
Co na rizoto?
500 g rýže parboiled
2 cibule
2 stroužky česneku
500 g vepřové plece (ale může být i kuřecí maso)
2 lžíce oleje
1 lžička drceného kmínu
sůl a pepř
1 lžička sladké papriky
2 mrkve
150 g kukuřice (mražené)
150 g hrášku (mraženého)
1,5 l domácího vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
100 g nastrouhaného Eidamu (parmazánu nebo pecorina)
čerstvá petrželka
Jak na to?
- Rýži uvař v osolené vodě na skus. Cibuli oloupej a nadrobno nakrájej, česnek nasekej a maso nakrájej na kostky. V hrnci rozpal olej, orestuj cibuli až dohněda, pak přidej drcený kmín a osmahni. Vmíchej česnek, orestuj a nakonec maso. Osol, opepři a restuj.
- Jakmile maso vypustí šťávu, podlij troškou vody a zase redukuj. Pak vmíchej papriku, mrkev a restuj. Zase podlij vodou, sniž teplotu a za „sem tam“ míchání zase redukuj šťávu. Nakonec vmíchej uvařenou rýži, kukuřici, hrášek a zalij vývarem. Vše promíchej.
- Předehřej troubu na 200°C. Rizoto zapékej odklopené asi 20 minut. Rozděl kopečky rizota na talíře. Zasyp nastrouhaným sýrem a ozdob petrželkou. Podávej.
Dobrý den,
dotaz- (vím, že asi úplně blbej)- 1,5 l vývaru – nebude to všechno plavat? Nebo zalít a nechat ještě redukovat?
Díky moc, zítra ho fakt udělám…
Musím se pochválit, mám to fakt moc dobrý! 😀 ale 4 porce? To nevím…máme týden co jíst. 🙂 vy budete doma asi jiní jedlici.
To asi jsme:o) a chválíme:-)