Jak na kynuté koláčky s tvarohem, rebarborou a jahodami

Jak na kynuté koláčky s tvarohem, rebarborou a jahodami

Jaké recepty s rebarborou a jahodami máte nejraději? Klasickou hrnkovou buchtu s drobenkou, zdravější crumble, křehký ovocný koláč galette nebo kynutý koláč jako od babičky…

Však já vím, že s kynutým těstem máte minimálně na dvě hodiny o zábavu postaráno. Tak jsem se snažila popsat postup receptu tak, abyste neztráceli čas při přípravě. Ta totiž hraje zásadní roli v každé kuchyni. Jakmile těsto kyne, vy už si připravujete jednotlivé kroky a následně vše zkompletujete a je hotovo. Tak snadné to může být a vlastně je. 

Kynuté koláčky s rebarborou a jahodami

24 koláčků

Příprava: 2 hodiny i s kynutím 

Co na kynuté těsto?

250 ml teplého (ne horkého) plnotučného mléka

½ kostky čerstvého droždí (asi 22 g)

2 lžíce třtinového cukru

500 g hladké mouky + na podsypání

špetka soli

2 vejce

80 g změklého másla + asi 50 g rozpuštěného másla na potření 

Co na náplň?

3-4 stonky rebarbory

2 lžíce třtinového cukru

250 g jahod

Co na tvarohovou náplň?

400 g měkkého plnotučného tvarohu

2 BIO vanilkové cukry

kůra z 1 limetky nebo citronu

1 vejce

Co na drobenku?

50 g změklého másla

2 lžíce třtinového cukru

80 g polohrubé mouky + dle potřeby

Jak na to?

  1. Připrav si kvásek. Zahřej mléko, ale nesmí být horké, do něj rozdrob droždí a přidej cukr. Nech v teple vzejít kvásek, potrvá to asi 10 minut. Já to dělám tak, že mléko nahřeju v mikrovlnce a pak v ní nechám kvásek vzejít. 
  2. Do mísy od robota prosej mouku, přidej sůl a rozklepni celá vejce. Přidej kvásek a pomocí hnětací metly začni zadělávat těsto. Jakmile se tyto ingredience promíchají, přidej změklé máslo nakrájené na kostky. Vypracuj hladké a pružné těsto. Chvilku to potrvá, jakmile se začne těsto odlepovat od krajů mísy, je připravené ke kynutí. Těsto v míse od robota přikryj čistou utěrkou a nech 1 hodinu v teple kynout. 
  3. Mezitím si připrav náplně a drobenku. Začni s rebarborou, odkroj dřevnaté kraje a nakrájej jí na plátky. Přendej do rendlíku, přidej cukr a jen krátce ji nech „zkaramelizovat“, bude to chuťově lepší. Odstav, ať může trošku vystydnout. Jahody nakrájej na malé kousky. Pak v míse utři tvaroh s vanilkovými cukry, kůrou z limetky nebo citronu a vejce. V jiné misce prsty propracuj drobenku, máslo spolu s cukrem a moukou. Pokud je drobenka lepivá, neboj se přidat trošku víc mouky.
  4. Troubu předehřej na 180°C. Rozehřej si máslo na pomazání okrajů. Vylož si pečicím papírem 3 plechy. Pracovní plochu lehce pomoučni. Vyndej nakynuté těsto (odfoukne se), rozděl ho na 24 plus mínus stejně velkých kousků (jeden bude mít cca. 40 g). Prsty vypracuj placičky, ty přendej na plech vyložený pečicím papírem. Na jeden se ti vejde maximálně 9 koláčků. Dnem skleničky vytlač uprostřed každé placičky „dno“. 
  5. Okraje pomaž rozpuštěným (opět ne horkým) máslem. Pomocí lžíce na koláčky rozděl tvarohovou náplň, rozděl na ně rebarboru a jahody. Nakonec zasyp drobenkou. Peč dozlatova asi 30 až 35 minut. Já v polovině času pečení ještě okraje jednou pomažu máslem a plech v troubě přitom otočím. Osobně raději peču po jednom plechu, to pak zbývající plechy s koláčky přikrývám čistými utěrkami. Koláčky nech trošku vychladnout a podávej. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *