Jak na tradiční české kuře na paprice se smetanou

Jak na tradiční české kuře na paprice se smetanou

Kuře na paprice je vděčný, a hlavně rychlý recept. Miluje ho celá naše rodina! A ze zbytku kuřete si připravíte pečený vývar na polévku nebo do omáčky. 

A co vy? Máte raději kuřecí nebo vepřové na paprice? A když vepřové, tak použijte ideálně plec, která je šťavnatá. Jen počítejte, že se vaří déle než kuřecí, prostě do měkka! Co si ještě zapamatujte je, že potřebujete nepřilnavou pánev, hodně se v receptu restuje. A i když se používá smetana, kuře na paprice je na paprice, takže žádná světlá omáčka. Musí být oranžová od papriky.

Kuře na paprice

4 porce

Příprava: 40 minut

Co na kuře na paprice?

1 celé kuře (prsa + vykostěná stehna na kostky) + zbytek si nech na vývar

2 velké cibule

2 stroužky česneku (nebo 1 lžička sušeného)

olej (řepkový, slunečnicový)

sůl a pepř

2 lžíce hladké mouky

3 lžičky sladké papriky (pokud nemáš zauzenou, dej 4 lžičky sladké papriky)

1 lžička zauzené papriky

asi 1,2 l kuřecího vývaru (podle toho, kolik chceš omáčky)

200 ml smetany na šlehání 33 % 

podávej s rýží, těstovinami nebo knedlíky

Jak na to?

  1. Vykostěná stehna a prsa nakrájej na kostky. Cibule a česnek oloupej a nakrájej. Na hlubší pánvi rozehřej olej. Cibuli orestuj do zlatova až hněda (pozor, nepřipal!), přidej česnek, prorestuj. Pak vmíchej maso, osol a opepři ho a restuj lehce dozlatova. Jakmile se „zatáhne“, tak zasyp moukou, zamíchej a orestuj. 
  2. Odstav, zasyp sušenou papriku, nech papriku rozpustit „v tuku“, zalij vývarem a dej zpátky na plotnu vařit. Vař asi 20 minut, pak nalij smetanu a ještě asi 5 minut vař, ať se chutě propojí. Podávej s rýží, těstovinami nebo knedlíky. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *