Jak na tradiční české kuře na paprice se smetanou

Jak na tradiční české kuře na paprice se smetanou

Kuře na paprice je vděčný, a hlavně rychlý recept. Miluje ho celá naše rodina! A ze zbytku kuřete si připravíte pečený vývar na polévku nebo do omáčky. 

A co vy? Máte raději kuřecí nebo vepřové na paprice? Jestli vepřové, tak použijte ideálně plec, která je šťavnatá. Jen počítejte s tím, že se vaří déle než kuřecí, prostě do měkka! Ještě si zapamatujte, že potřebujete nepřilnavou pánev, při přípravě jídla se hodně restuje. A i když se používá smetana, kuře na paprice je na paprice, takže žádná světlá omáčka. Musí být oranžová od papriky.

Kuře na paprice

4 porce

Příprava: 40 minut

Co na kuře na paprice?

1 celé kuře (prsa + vykostěná stehna na kostky) + zbytek si nech na vývar

2 velké cibule

2 stroužky česneku (nebo 1 lžička sušeného)

olej (řepkový, slunečnicový)

sůl a pepř

2 lžíce hladké mouky

3 lžičky sladké papriky

1 lžička zauzené papriky (pokud nemáš zauzenou, dej 4 lžičky sladké)

asi 1,2 l kuřecího vývaru (podle toho, kolik chceš omáčky)

200 ml smetany na šlehání 33 % 

podávej s rýží, těstovinami nebo knedlíky

Jak na to?

  1. Vykostěná stehna a prsa nakrájej na kostky. Cibuli a česnek oloupej a nakrájej. Na hlubší pánvi rozehřej olej. Cibuli orestuj do zlatova až hněda (pozor, nepřipal!), přidej česnek, prorestuj. Pak vmíchej maso, osol, opepři a restuj lehce dozlatova. Jakmile se „zatáhne“, tak zasyp moukou, zamíchej a zase orestuj. 
  2. Odstav, maso zasyp sušenou papriku. Nech ji rozpustit „v tuku“, zalij vývarem a dej zpátky na plotnu vařit. Vař asi 20 minut, pak přilij smetanu a ještě asi 5 minut vař, ať se chutě propojí. Podávej s rýží, těstovinami nebo knedlíky. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *