Recept na segedínský guláš s kynutými knedlíky

Recept na segedínský guláš s kynutými knedlíky

Patříte mezi ty, co mají v oblibě guláš? Pak jistě znáte segedín. Kromě vepřového masa a papriky se do něj přidává kysané zelí. 

Guláš, i ten segedínský, má kořeny v Maďarsku. V české kuchyni zakořenil tak hluboce, že patří mezi naše tradiční pokrmy. Ke klasickému guláši si rádi dáváme chleba, k segedínu pak knedlíky. Ideálně kynuté. A právě k nim máme jeden tip! Pokud vám doma zbydou starší rohlíky nebo housky (a strouhanky máte více než spotřebujete), nakrájejte si je na kostičky a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Předehřejte troubu na 180°C a upečte (sem tam promíchejte) si z nich dozlatova krutony, asi 4 minuty. Nechte vychladnout. Když je pak dáte do uzavíratelné sklenice někam do sucha, chladu a temna, můžete je průběžně využívat právě na knedlíky nebo ke krémové polévce. 

Segedínský guláš s kynutými knedlíky

4 porce

Příprava: 1,5 hodiny

Co na segedínský guláš?

600 g vepřové plece nebo kýty

2 cibule

1 stroužek česneku

200 g kysaného zelí

2 lžíce vepřového sádla

1 lžička drceného kmínu

2 lžíce hladké mouky

2 lžičky sladké papriky

2 lžičky uzené papriky

sůl a pepř

500 ml kuřecího vývaru

100 ml zakysané smetany

2 hrsti nasekané petrželky

Co na kynuté knedlíky?

250 ml plnotučného mléka

½ lžičky krupicového cukru

10 g čerstvého droždí

500 g hrubé mouky + na podsypání

1 vejce

½ lžičky soli

1 houska nebo rohlík (ideálně krutony)

Jak na to?

  1. Maso nakrájej na kostky. Cibuli nasekej, česnek utři. Zelí sceď a nech okapat v cedníku. Ve větší a hlubší pánvi nech rozpustit sádlo. Cibuli s kmínem orestuj do tmava, průběžně míchej, ať se ti nepřipálí. Poté vmíchej utřený česnek, čerstvě namletý pepř a orestuj. 
  2. Přidej maso, osol a restuj dohněda, asi 15 minut. Průběžně míchej. Poté zapraš moukou, opět restuj, teprve pak vmíchej obě papriky a zalij vývarem. Nech dusit dokud nebude maso měkké, asi 30 minut. 
  3. Přidej scezené zelí, pokračuj v dušení dalších 20 minut. Pak dochuť solí a pepřem. Přidej zakysanou smetanu a povař 2 minuty (zakysanou smetanu si nech i na ozdobu). Mezitím nasekej petrželku.
  4. V průběhu vaření si připrav kynuté knedlíky. Do mísy odvaž mouku, doprostřed rozklepni vejce, přidej droždí, sůl, cukr a zalij vlažným mlékem. Pomocí robota a hnětacího nástavce vypracuj těsto, na závěr přidej na kostičky nakrájenou housku nebo rohlík (ideálně krutony) a nech ještě prohníst. 
  5. Přikryj utěrkou a nech v teple kynout 45 minut. Ve velkém hrnci přiveď vodu s troškou soli k varu. Nakynuté těsto přendej na pomoučněný vál a vytvaruj z něj 2 oválné knedlíky. Knedlíky vař v osolené vodě z každé strany 12 minut, tedy celkem 24 minut. Po vyjmutí je propíchej párátkem, aby se nesrazily a nakrájej knedlíky režnou nití. 
  6. Segedínský guláš rozděl na talíře. Ozdob zakysanou smetanou a nasekanou petrželkou a podávej s knedlíky. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.