Pečené kuře s dijonskou hořčicí na francouzský způsob

Pečené kuře s dijonskou hořčicí na francouzský způsob

Existuje tolik způsobů, jak připravit kuře. Ze stehen, prsou a křídel uvaříte dokonalou krémovou omáčku provoněnou dijonskou hořčicí. A ještě vám zbude skelet na vývar.

Beze zbytku. Tak vaří gastro fandové i špičky v gastronomii. A samozřejmě z kvalitních surovin! Však to znáte, nepotřebujete „milion“ ingrediencí. Na pořádný základ si vystačíte s cibulí, česnekem a tukem (olejem, máslem, sádlem nebo slaninou). Kupujte šťastné kuře a když se to hodí, přilijte víno. Do jídla i do skleničky.

Kuře s hořčičnou omáčkou

4 porce

Příprava: 1,5 hodiny 

Co na kuře?

části 1 kuřete (stehna, křídla, prsa)

sůl a pepř

olivový olej

50 g anglické slaniny

1 větší cibule

2 stroužky česneku

snítky tymiánu (může být i sušený)

50 ml suchého bílého vína

200 ml kuřecího vývaru

1 lžíce dijonské hořčice

50 ml smetany na šlehání (33 %) na zjemnění

jarní cibulka na ozdobu

pečené brambory na podávání

Jak na to?

  1. Vykosti kuře. Stehna rozděl na stehno a paličku. Prsa i s kůží rozpul, křídla zbav letek. Ze zbytků (skeletu a spol.) si uvař vývar. Kuřecí maso osol a opepři. Na hlubší pánvi (takové, která může do trouby) rozehřej olej. Maso „zatáhni“ z obou stran dozlatova. Dej stranou.
  2. Troubu předehřej na 180°C. Slaninu nakrájej na kostičky. Cibuli a česnek oloupej a nadrobno nakrájej. Na výpeku v pánvi orestuj slaninu s cibulí, poté přidej česnek a tymián, restuj. Zalij vínem a redukuj. Poté nalij vývar a dál redukuj, asi tak na polovinu. Vmíchej hořčici, nech krátce povařit a přidej zpátky kuřecí maso. Maso pořádně polij omáčkou, nejlépe pomocí lžíce. Přiklop a pánev vlož do trouby.
  3. Peč přiklopené 30 minut. Poté odklop, maso znovu polij omáčkou a peč dozlatova, asi 30 minut. Nakonec vmíchej smetanu a ještě 5 minut peč, aby se chutě propojily. Ozdob nakrájenou jarní cibulkou (nebo plocholistou petrželkou) a podávej s pečenými bramborami.

TIP jak si upéct brambory:

Troubu předehřej na 180°C. Omyj brambory, a i se slupkou je nakrájej na větší měsíčky. Přendej do pekáče, osol, opepři, zakapej olejem a promíchej. Peč dozlatova, asi 45 minut. Podle toho, jak jsou brambory velké. Můžeš je péct i s rozpůlenou cibulí a stroužky česneku (bez slupky). A neboj se přidat i snítky rozmarýnu, listy šalvěje…

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *