Sezona meruněk je tu. Můžete je přidat do koláče, ovocných knedlíků, připravit si z nich marmeládu nebo kompot. Existuje tolik možností!
Stejně jako receptů na koláč. Tento patří mezi náš nejoblíbenější (možná proto ho u nás na blogu najdete v různých variacích). Díky jogurtu je těsto vláčné, koláč není příliš sladký a kromě meruněk můžete použít broskve, jablka, švestky… Důležité je, aby se pěkně rovnoměrně upekl dozlatova a drobenka byla dokřupava. A takový přesně ten náš meruňkový koláč je díky parní troubě 900 SteamPro od AEG.
Meruňkový koláč s tvarohem a drobenkou
kulatá forma o průměru 28 cm
příprava: 60 minut
Co na koláč?
2 vejce
1 sáček vanilkového cukru
½ hrnku třtinového cukru
1 balení bílého jogurtu (180 g)
1 1/3 hrnku polohrubé mouky (o objemu 250 ml) + na vysypání formy
1 prášek do pečiva (bez fosfátů)
1/3 hrnku oleje (řepkový, slunečnicový) + na vymazání
Co na tvaroh?
250 g tučného tvarohu (v kádince)
1 sáček vanilkového cukru
asi 6 meruněk (dle velikosti)
Co na drobenku?
3 lžíce polohrubé mouky
3 lžíce třtinového cukru
3-4 lžíce másla (podle potřeby)
Jak na to?
- Troubu předehřej na 180 °C. V míse od robotu utři pomocí balónové metly vejce s cukry do hladké pěny. Poté postupně přidávej jogurt, mouku, prášek do pečiva a nakonec olej.
- Formu na koláč vymaž olejem a vysyp moukou. Těsto do ní rovnoměrně rozděl. Tvaroh utři s vanilkovým cukrem. Pomocí lžíce rozděl na těsto, navrch dej rozpůlené meruňky slupkou dolů.
- Připrav si drobenku. Do misky dej mouku, cukr a máslo a rukama (prsty) propracuj drobenku. Drobenkou zasyp koláč. Peč dozlatova, asi 40–45 minut. A jak poznáš, že je koláč upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá.