Nedělní oběd: šťavnatá krkovice se zelím a bramborovým knedlíkem

Nedělní oběd: šťavnatá krkovice se zelím a bramborovým knedlíkem

Co si pro jednou o víkendu místo řízků nebo pečeného kuřete udělat vepřové maso na zelí? A nebojte se domácích bramborových knedlíků! Tento snadný recept vás překvapí svou chutí.

Ten, kdo má rád vepřové maso, ví, že krkovice je mnohem šťavnatější než kýta nebo plec. Používá se na klasické řízky. Díky vyššímu podílu tuku je plná chuti. Upečte si ji na „lůžku“ z čerstvého zelí. Přidejte jen základ – cibuli a česnek. Slaninu, kmín, sůl a pepř. Je to trošku jiný způsob než si uvařit zelí stranou, ale stojí rozhodně za ochutnání.

Krkovice se zelím a knedlíkem

4 porce

příprava: 2,5 hodiny

Co na maso?

1 kg vepřové krkovice (4 velké steaky)

1 lžíce sádla

2 cibule

4 stroužky česneku

100 g anglické slaniny

½ hlávky bílého zelí

2 lžičky drceného kmínu

sůl a pepř

Co na knedlíky?

600 g brambor typu B

1 vejce

špetka soli

250 g hrubé mouky + na podsypání moukou

Jak na to?

  1. Troubu rozehřej na 160°C. Maso nakrájej na asi 2,5 cm tlusté plátky (steaky). Trošku je poklepej klouby ruky, osol a opepři. Cibule a česnek oloupej a nakrájej nadrobno. Slaninu nakrájej na menší kousky a zelí na nudličky.
  2. Na pánvi nech rozehřát sádlo a cibuli s česnek orestuj lehce dozlatova, nepřipal. Přendej do pekáčku, přidej slaninu a nakrouhané zelí. Celé to prosyp drceným kmínem, solí a pepřem. Navrch polož připravené steaky tak, aby zakrývaly zelí. A peč nejprve přiklopené 90 minut. Poté odklop, zvyš teplotu na 200 °C a dopeč ještě asi 25 minut.
  3. Mezitím si uvař brambory i se slupkou doměkka. Nech vychladnout. Poté je oloupej a najemno nastrouhej (nebo namel na mlýnku). Přidej vejce, sůl a mouku. Vypracuj bramborové těsto (podle potřeby můžeš přidat více mouky, aby se těsto příliš nelepilo).
  4. Bramborové těsto rozděl na dvě poloviny a vypracuj z nich dvě stejně velké šišky (knedlíky). Vař asi 25 minut v páře. Nech lehce vychladnout a teprve potom nakrájej na plátky. Podávej s masem, se zelím a výpekem.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *