Klasika - Hamburger s hovězím mletým masem

Klasika - Hamburger s hovězím mletým masem

Když burger tak z hovězího masa. Když hamburger tak tento s domácí hořčicí, okurkovým relishem, nakládanou cibulí a chipotle dipem. Jdete do toho s námi?

Připravte si vše dopředu a pak už jen skládejte dokonalý hamburger.

Jak na domácí okurkový relish

10 nakládaných okurek (o velikosti asi 6 cm)

1 menší červená paprika

1 červená cibule

1 lžíce dijonské hořčice

1 lžíce medu

1 lžíce láku z okurek

sůl a pepř

Okurky nastrouhej najemno, přidej nadrobno nakrájenou papriku, červenou cibuli, hořčici, med a lák z okurek. Vše důkladně promíchej, dochuť solí a pepřem.

Jak na nakládanou červenou cibuli

4 menší červené cibule

150 ml bílého vinného octa

200 ml vody

2 lžíce cukru

¼ lžičky soli

2 stroužky česneku

5 kuliček pepře

Oloupej cibule a nakrájej je na tenká kolečka. V rendlíku smíchej ocet s vodou, cukrem a solí. Přihřej tak, aby se cukr rozpustil Cibuli přendej do větší zavařovačky, zalij lákem (tak aby byla cibule ponořená), přidej oloupaný česnek a pepř. Zavři, nech vychladnout a pak dej do ledničky ideálně na 24 hodin odpočívat, louhovat. Pak můžeš podávat.

Jak na domácí chipotle dip

150 g majonézy

100 g bílého jogurtu

½ chipotle in adobo (asi 100 g)

2 lžíce brusinkového džemu

1 hrst koriandru

2 lžíce medu

šťáva z citronu a třtinový cukr na dochucení

sůl a pepř

Všechny ingredience přendej do nádoby a pomocí tyčového mixéru rozmixuj dohladka. Dochuť solí a pepřem.

Hamburger s hovězím masem

na 1 hamburger

příprava: 20 minut

Co na burger?

200 g mletého masa z hovězího krku

1 brioška (recept na domácí bulku na hamburger najdeš TADY)

2 listy salátu

okurkový relish

2 plátky sýru čedar

hrubozrnná hořčice na potření (tu naší domácí najdeš TADY)

1 plátek velkého rajčete

2 lžíce červené nakládané cibulky

2 lžíce chipotle dipu

sůl a pepř

máslo na potření

olivový olej na potření

Jak na to?

  1. Hovězí maso rozemel na mlýnku nahrubo, ochuť solí a pepřem. Vytvaruj burger do velikosti (ideálně pomocí tvořítka – kulatého vykrajovátka), kterou chceš o výšce asi 2 cm. Uprostřed vytlač důlek (maso se pořádně propeče), dobrý tip je si maso lehce potřít z obou stran olivovým olejem, lépe se pak tvaruje a chuti to rozhodně neublíží.
  2. Na rozpáleném grilu griluj burger 3 a 3 minuty (dle velikosti) z každé strany tak, aby se maso nevysušilo. Jestli je maso uvnitř upečené si můžeš zkontrolovat jednoduše – trošku ho nakroj. Jakmile maso otočíš, navrch (ogrilované strany) dej plátky sýru, krásně se při grilování roztečou.
  3. Bulku na burger rozkroj, super je obě rozkrojené strany lehce potřít máslem. Krátce je ogriluj (pozor, ať je nespálíš). Spodní část briošky pomaž hořčicí, pak dej salát, na něj burger se sýrem. Přidej okurkový relish, plátek rajčete, nakládanou cibulku a na závěr pomaž vrchní část bulky chipotle dipem. Přiklop a podávej.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *