Škola české kuchyně: Jak na poctivý pikantní maďarský guláš

Škola české kuchyně: Jak na poctivý pikantní maďarský guláš

Kdy jindy si doma připravit guláš, než o víkendu? Stačí vám k tomu hovězí kližka od řezníka, šalotka nebo cibule z farmářského trhu a pikantní paprika dovezená z Maďarska.

Na guláš začneme mít chuť vždycky, když k nám přichází podzim a pak zima, a následně na začátku jara. Vlastně kdykoliv se sychravým počasím. Protože to doslova svádí vařit v kuchyni, povídat si přitom, zahřát se a ochutnávat. A zatímco se maso dusí, nemusí trouba zahálet. Po guláši může přijít na řadu třeba makovec se švestkami (nebo jiným sezonním ovocem, kompotem) a rumem.

Pikantní paprikový guláš

4–6 porcí

Příprava: 3,5 hodiny

Co na guláš?

1 kg hovězí kližky

500 g šalotek + na podávání

2 lžíce vepřového sádla

2 lžíce maďarské papriky

sůl a pepř

drcený kmín

hovězí vývar na podlévání

strouhaný chléb na zahuštění (není nutné)

Jak na to?

  1. Na sádle orestuj nasekanou šalotku. Nejdříve musí cibulka zaprskat, pak stáhni teplotu a restuj ji za občasného míchání 20 minut. Šalotka se nesmí připálit.
  2. Přidej nakrájenou kližku, opepři a orestuj. Dle potřeby podlévej vývarem a dus přiklopené při nižší teplotě, dokud nebude maso měkké, asi 2,5 hodiny. V průběhu dušení přidej drcený kmín.
  3. Nakonec vmíchej papriku, osol, přidej vývar a ještě dus 30 minut. Guláš můžeš zahustit nastrouhaným chlebem. Podávej s čerstvou nakrájenou šalotkou, chlebem nebo knedlíky. Recept na ně najdeš zde.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *