Pečené koblihy v muffinové formě s marmeládou

Pečené koblihy v muffinové formě s marmeládou

Koblihy nemusí být jen smažené. Zkuste je upéct v troubě! Je to snadné a budete odměněni stejně skvělou chutí. Nezapomeňte na marmeládu a tuzemák.

Když jsme na trzích na Náplavce pro medvědí česnek, přinesli jsme si domů i marmelády s příběhem. Mezi naše nejzamilovanější patří kombinace jahody s rebarborou a chilli. A protože mi zbylo droždí v ledničce, řešila jsem co na neděli dobrého upéct. Mám strašně ráda koblihy, ale vadí mi na nich ten přebytečný tuk po smažení. Ve F.O.O.D.u jsme měli pečené koblihy od Davida Skokana. Trošku jsem je poupravila a recept na víkendovou neřest, ve které nesmí chybět marmeláda, je tady…

 

Pečené koblihy s marmeládou

asi 10 koblih

příprava: 50 minut + 45 minut kynutí

 

Co na koblihy?

125 ml plnotučného mléka

21 g čerstvého droždí (1/2 kostky)

1 lžíce domácího vanilkového cukru

30 g másla

2 lžíce třtinového cukru

2 žloutky

250 g hladké mouky (na kynuté těsto) + na podsypání

špetka soli

kůra z biocitronu

2 lžíce tuzemáku

 

Co na náplň a dokončení?

máslo na vymazání formy

marmeláda (u nás to byla jahodová s rebarborou a chilli)

rozpuštěné máslo s troškou tuzemáku na potření

moučkový cukr na posypání

 

Koblihy můžeš upéct a marmeládovou je poté ještě doplnit.

 

Jak na to?

  1. Vyndej si všechny suroviny na pracovní plochu, měly by mít pokojovou teplotu. Připrav si kvásek. Nahřej mléko, ale nesmí být horké. Rozdrob do něj kvásek a přidej cukr. Nech v teple vyběhnout. Až se na hladině vytvoří takové těstíčko, je kvásek připravený.
  2. Mezitím utři změklé máslo s cukrem a žloutky v krém. Přidej prosátou mouku smíchanou se solí a kůrou z citronu. Nakonec přidej tuzemák a vypracuj hladké těsto. To přendej do mísy, přikryj čistou utěrkou a nech v teple kynout alespoň 30 minut, dokud nezdvojnásobí objem.
  3. Vymaž si muffinové formičky máslem. Pak na pomoučněném vále vyválej těsto na asi 1,5 cm silný plát. Vykrajuj větší kolečka, ty naplň marmeládou, zabal a tou spojenou částí polož na dno formy. Budou lépe držet. Zase přikryj utěrkou a nech v teple dalších 15 minut kynout.
  4. Rozehřej troubu. Já peču v páře při 170°C, ale můžeš použít i klasický program na pečení a 190°C. Nakynuté koblihy potři rozehřátým máslem smíchaným s troškou tuzemáku. Přendej do trouby a peč dozlatova, asi 20-25 minut. Poté je nech vychladnout a můžeš pomoučnit cukrem.

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *