Jak na konfitovanou kachnu se zelím a knedlíky

Jak na konfitovanou kachnu se zelím a knedlíky

Dáváte přednost kachně před husou? Pak si ji upečte v sádle, z odřezků si připravte vývar na šťávu. Naučíme vás jak na červené zelí a oba knedlíky krok za krokem. Vařte jako profesionálové i vy!

U nás doma připravujeme v parní troubě 9000 SteamPro od AEG úplně všechno. Pečeme kachnu, vývar i vaříme knedlíky v páře. Užijte si podzim v kuchyni a nebojte se přijímat i těžší výzvy.

Konfitovaná kachna se zelím a knedlíky

4 porce

příprava: 5 hodin (+ odpočinutí kachny přes noc + potřebuješ 6 hodin na vývar)

Co na kachnu?

1 celá kachna

2,5 kg kachního sádla

sůl a pepř

1 lžíce kmínu

Jak na to?

  1. Kachnu rozporcuj na 2 stehna a 2 prsa. Zbytek použij na vývar, který budeš potřebovat k přípravě šťávy.
  2. Stehna a prsa opepři, osol a „obal“ v kmínu. Přendej do uzavíratelné dózy a nech v ledničce odpočinout, ideálně přes noc.
  3. Troubu rozehřej na 110°C. Poté rozpusť sádlo v rendlíku (nesmí být vroucí!). Maso přendej do pekáčku a zalij sádlem tak, aby bylo ponořené. Peč v troubě (nepřiklopené) na 4,5 hodiny.
  4. Poté maso vyndej ze sádla a přendej do čistého pekáčku, trošku přelij sádlem (aby to nebylo úplně suché). Teplotu v troubě zvyš na 210°C. Maso peč do zlatova, asi 15 minut.

TIP: Sádlo sceď, nech v uzavíratelné dóze vychladnout, uzavři a uchovej na další konfitování.

Co na vývar?

odřezky z rozporcované kachny

1 cibule

2 mrkve

¼ celeru

1 petržel

2 stroužky česneku

5 kuliček nového koření

8 kuliček pepře

2 bobkové listy

1 lžička drceného tymiánu

petrželka

sůl

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 180°C. Do pekáčku přendej odřezky z kachny, na větší kusy nakrájenou (očištěnou)zeleninu, rozkrojenou cibuli a česnek. Vlož do trouby a peč dozlatova, může to trvat i
  2. Poté vše přendej do většího hrnce. Přidej koření, tymián, sůl, petrželku i se stonky (pokud máš) a zalij studenou vodou tak, aby vše bylo ponořené.
  3. Výpek na plechu shrň do hrnce taky (můžeš i vypláchnout vodou a přelít do hrnce). „Táhni“ vývar při nízké teplotě 6 hodin. Čím déle, tím lépe.
  4. Poté slij vývar, zeleninu vyhoď a maso ober (může se ti hodit do polévky).

TIP: Hrnec s vývarem můžeš přendat do trouby a nechat „táhnout“ při 110°C.

Co na šťávu?

500 ml kachního vývaru

2 šalotky (nebo 1 cibule)

½ lžičky sušeného česneku

60 g másla

2 lžíce hladké mouky

1 lžička drceného kmínu

1 dcl portského vína

Jak na to?

  1. Polovinu másla rozehřej v rendlíku. Orestuj nasekanou šalotku (cibuli) do hněda. Poté vmíchej kmín, sušený česnek a mouku. Za stálého míchání restuj v jíšku asi 3 minuty, dokud se mouka s cibulkou nespojí.
  2. Pak zalij studeným vývarem a pořádně promíchej. Přiveď k varu, podlij portským vínem a pomalu vař alespoň 30 minut (čím déle tím to bude lépe vychucené). Dochuť solí, pepřem a na závěr zamásluj druhou polovinou másla (nech ho rozpustit a prohřát).

TIP: Pokud je šťáva moc hustá, můžeš ji naředit troškou vývaru. Pokud je naopak tekutější, pak přidej mouku na zahuštění nebo máslo na zjemnění.

Co na zelí?

1 kg červeného zelí hlávka

1 velká červená cibule

2 dcl jablečného moštu (nebo džusu)

1 lžička kmínu

1 tobolka skořice

½ lžičky drceného badyánu

sůl a pepř

med nebo cukr na dochucení

ocet na dochucení

olej na smažení

Jak na to?

  1. Hlávku zelí rozeber a zbav košťálu. Nakrouhej na slabé proužky, čím slabší tím lepší (2 mm x 5 cm). Na oleji orestuj nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova. Přidej kmín, orestuj a poté vmíchej nakrouhané zelí.
  2. Podlij moštem (nebo džusem), přidej zbylé koření a přiklopené dus do měkka, asi 30 minut. Občas promíchej. Pak odklop, dochuť solí, pepřem, medem a octem. Ještě restuj, dokud se přebytečná tekutina neodpaří.

TIP: Neboj se zelí povařit i s rozinkami.  

Co na bramborové knedlíky?

1 kg uvařených brambor

300-400 g hrubé mouky

1 vejce

½ lžičky soli

Jak na to?

  1. Uvařené brambory oloupej a nastrouhej najemno. Přidej vejce, mouku, sůl a vypracuj těsto. Rozděl ho na 4 části. Vyválej z nich 4 šišky a vař je po dobu 25 minut ve vodě nebo v páře.

Příprava v parní troubě: naplň zásobník vody, zapni páru, nastav teplotu 100°C a peč s párou 25 minut. Nebo dle menu (pokud jej trouba má). Nezapomeň využít dírkovaný plech AirFry.

Co na karlovarské knedlíky?

4 rohlíky

špetka soli

250 g polohrubé mouky

1 hrst nasekané petrželky

2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)

250 ml plnotučného mléka

Jak na to?

  1. Nakrájej rohlíky (ideálně den staré) na kostičky, smíchej je ve větší míse se solí a moukou. Přidej nasekanou petrželku, žloutky a mléko. Propracuj těsto. Z bílků vyšlehej sníh a zlehka ho vpracuj do těsta na knedlíky.
  2. Těsto rozděl na dvě poloviny. Rozlož si dvě potravinářské fólie na pracovní plochu a do každé dej těsto tak, aby okraje fólie byly volné. Zamotej a na koncích zavaž provázkem. Propíchej párátkem. Vař ponořené ve vroucí vodě 14 minut z jedné strany a poté 14 minut z druhé.
  3. Vyndej knedlíky na kuchyňskou plochu, rozbal je a opět propíchej párátkem. Krájej ideálně režnou nití, aby se knedlíky nesrazily. Přendej je do mísy a přikryj čistou utěrkou. Nech v teple (třeba pod dekou) než je začneš servírovat.

Příprava v parní troubě: naplň zásobník vody, zapni páru, nastav teplotu 100°C a peč s párou 25 až 30 minut. Nebo dle menu (pokud jej trouba má). Nezapomeň využít dírkovaný plech AirFry.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *