Jak na tradiční svíčkovou omáčku s kynutými knedlíky

Jak na tradiční svíčkovou omáčku s kynutými knedlíky

Co by to bylo za sváteční oběd bez svíčkové? Poradíme vám, jak krok za krokem připravit lák, maso i houskové knedlíky. A servírování už necháme na vás.

Že je svíčková omáčka nejlepší od babičky nebo od maminky? U nás ji připravuje chef podle rodinného receptu. Základem je kořenová zelenina, koření a kvalitní hovězí maso. Nemusí to být jen svíčková. U řezníka se zeptejte na falešnou svíčkovou, váleček, ořech nebo zadní hovězí. A nezapomeňte na špek!

P.S. U nás na blogu najdete i na recept na králíka se svíčkovou omáčkou.

Hovězí svíčková s kynutými knedlíky

4 porce

příprava: 3,5 hodiny + marinování masa v láku přes noc

Co na svíčkovou?

2 mrkve

1 petržel

½ celeru

2 cibule

malý kousek čerstvého zázvoru (asi 2 cm)

½ citronu + šťáva na dochucení omáčky

800 g hovězího masa (svíčková, falešná svíčková, váleček, ořech, zadní… )

50 g špeku (na prošpikování)

4 hřebíčky

5 ks nového koření

5 kuliček pepře

3 bobkové listy

6 lístků šalvěje

1 hrst sušeného tymiánu

1 lžička soli

2 lžíce octa

3 lžíce cukru + na dochucení

50 g másla na zpěnění zeleniny

2 lžíce oleje (řepkový, slunečnicový) na zatažení masa

200 ml smetany ke šlehání (33 %)

plátky citronu, brusinkový džem a šlehačka na terč

Co na houskové knedlíky?

250 ml plnotučného mléka

½ lžičky krupicového cukru

10 g čerstvého droždí

500 g hrubé mouky + na podsypání

1 vejce

½ lžičky soli

1 houska nebo rohlík (ideálně krutony)

Jak na to?

  1. Připrav si lák. Očisti a nakrájej kořenovou zeleninu, cibuli a zázvor oloupej a nasekej nadrobno. Citron nakrájej na plátky (i s kůrou). Vlož do hrnce, přisyp koření včetně soli, přilej ocet a vodu (tolik vody, aby se maso po zavaření mohlo do láku se zeleninou ponořit). Vař do změknutí zeleniny, asi 10 minut. Nech lák vychladnout.
  2. Mezitím odblaň maso. Špek nakrájej na menší kousky a maso jím prošpikuj. Pak vlož do vychladlého láku, přiklop a nech v chladu (ledničce) marinovat, ideálně přes noc.
  3. Troubu předehřej na 180°C. Maso z láku vyndej a nech stranou. Poté lák slij (uchovej!) a zeleninu zpěň na másle na pánvi. Maso na jiné pánvi orestuj na oleji ze všech stran tak, aby se „zatáhlo“. Dej ho stranou. Na té stejné pánvi výpek z masa zasyp cukrem a nech zkaramelizovat.
  4. Maso, zeleninu, zkaramelizovaný výpek a lák přendej do pekáčku a peč přiklopené do změknutí masa, asi 3 hodiny. Poté maso vyndej a nech odpočinout. Odstraň bobkové listy a nové koření a zeleninu i s lákem rozmixuj. Výslednou omáčku přepasíruj do hrnce, přiveď k varu, vmíchej smetanu a nech ještě krátce povařit, aby se chutě spojily. Pak omáčku dochuť podle potřeby cukrem, šťávou z citronu a solí. Maso nakrájej.
  5. V průběhu pečení masa si připrav kynuté knedlíky. Do mísy od robota odvaž mouku, doprostřed rozklepni vejce, přidej droždí, sůl, cukr a zalij vlažným mlékem. Pomocí robota a hnětacího nástavce vypracuj těsto, na závěr přidej na kostičky nakrájenou housku nebo rohlík (ideálně krutony) a nech ještě prohníst.
  6. Těsto na knedlíky přikryj utěrkou a nech v teple kynout 45 minut. Ve velkém hrnci přiveď vodu s troškou soli k varu. Nakynuté těsto přendej na pomoučněný vál a vytvaruj z něj 2 oválné knedlíky. Knedlíky vař v osolené vodě z každé strany 12 minut, celkem 24 minut. Po vyjmutí je propíchej párátkem, aby se nesrazily, a nakrájej knedlíky režnou nití.
  7. Svíčkovou podávej s knedlíky a ozdob terčem z citronu, brusinkového džemu a šlehačky.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *